Gül Suyu Göz Nezlesi, Kaşıntı, Kızarıklığa Faydalıdır.

Taze gül yaprakları cam kavanoza 1 litre suyun içine  konur. Ağzını kapatıp güneş görecek şekilde 7 gün bekletilir.  İnsanların ağızında oluşabilecek yaralara karşı her zaman kullanıma hazır halde bekletilir. Saf, doğal gül suyu ile göz banyosu yapılırsa kaşıntı, kızarıklık ve göz nezlesine iyi gelir. Bu hazırlanan gül suyunu  n etkisini ilk kullanım anından itibaren göstermeye başlar.  Yaygın şeklide yetiştirilen gül bitkisinin  tüm dünyada ana yurdu Asya’dır. Gül, gülgiller ailesinin en gözde çiçeğidir. Gül, gülgiller familyasının Rosa cinsinden güzel kokulu bitki türlerine verilen ad. Anavatanı Anadolu, İran ve Çin’dir ama başka yerlerde de yetişir.

****



****

Çok güzel ve kıymetlidir. Bilimsel adı Rosa, Takson Basamağı Cins, Üst sınıf adı Rosoideaedır.  Gül çiçeklerinin gösterişi ve kokusunun eşsizliği gül bitkisini özel kılan özelliklerindendir. Güllerin türleri sayılamayacak kadar çoktur. Türkiye de güllerin 25 kadar yabani cinsi yetişir. Kültür bitkisi olarak yetiştirilen türleri en çok tercih edilerelyetiştirilir.  Gül bitkisi ilkbaharda başlayarak sonbahara kadar beyaz,  kırmızı, sarı, pembe renklerde çiçek açıp yapraklarını döker. Gül türlerinden çoğundan gül yağı, gül suyu, gül  reçel, gül şurubu, gül kremi ve sirke elde edilir. Gül bitkisi salata ve pastalara da aroma katmak için kullanılmaktadır. Gül ayrıca parfümeri endüstrisinde de gül yağlarından faydalanılmaktadır. Gül bitkisi  Antiseptik ve mikrop öldürücü özelliği ile vücuda çok faydalıdır. Gül bitkisinin kullanım alanları çeşitlidir.

insanlarda göz nezlesi, şeffaf bir zar formundaki göz kapağı hattı boyunca ve gözün beyaz kısmını kapsayan bölümde, iltihaplanma ya da enfeksiyon oluşması sonucu meydana gelmektedir. Gözün ön kısmını saran ve göz kapağı içinde hat şeklinde uzanan konjonktiv adı verilen yapıların içindeki kılcal damarların iltihaplanması sonucu gözün beyaz kısmında kırmızılık ya da pembelik oluşmaktadır. Bu olaya göz nezlesi ya da diğer adıyla konjonktivit adı verilmektedir. insanlarda göz nezlesi göz kapağının iç yüzeyi ile gözün beyaz yüzeyinin bir kısmını örten konjonktiva adlı ince zarın iltihaplanması ya da enfeksiyon kapması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. insanlarda göz nezlesi viral (virüs yoluyla) ya da bakteriyel bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkabilir.



Ayrıca havadaki polen ve duman, yüzme havuzlarındaki klor ve kozmetiklerin bileşenleri ya da gözle temas eden tahriş edici diğer maddelerden dolayı göz nezlesi oluşabilir. Bel soğukluğu ya da klamidya gibi cinsel yollarla bulaşan hastalıklar da göz nezlesinin nadiren nedeni olabilir. insanlarda göz nezlesi genellikle bakteriyel veya viral enfeksiyonlar sonucu oluşabildiği gibi bir alerjik reaksiyon sonucu da oluşabilmektedir. Tek veya her iki gözü de etkisi altına alabilen göz nezlesi, kaşınmaya sebep olabilmektedir, fakat çok nadir olarak da görmeyi etkileyebilmektedir. Tedavisi mümkün olan göz nezlesi bulaşıcı olabilmektedir. Bundan dolayı erken tanı ve tedavisi, bulaşmasının önlenmesine yardımcı olacaktır.

Gül Suyu Göz Nezlesi, Kaşıntı, Kızarıklığa Faydalıdır.

insanlarda Göz nezlesinin oluşum nedenleri şu şekildedir, Virüsler, Bakteriler, Alerjiler, Göz içine kimyasal madde sıçraması, Göz içine yabancı madde kaçmasıdır.  Belirti ve Bulgular Tek ya da her iki gözü de etkileyebilen göz nezlesinin belirti ve semptomları şu şekildedir, Kızarıklık, Kaşıntı, Göz içinde kumlanma hissi, Geceleri oluşan ve sabahları gözlerin açılmasını zorlaştıran göz çapakları, Göz yaşıdır. insanlarda göz nezlesi riskini artıran faktörler aşağıda belirtildiği şekildedir. Herhangi bir maddeye karşı alerjisi olan kişiler, Viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar,

İnsanlarda Göz nezlesinin tedavisinde, göz nezlesine neden olan durumun belirlenip, ona göre hareket edilmesi önemlidir. Bundan dolayı imsanlarda göz nezlesi tedavisi şu şekildedir, Bakteriyel enfeksiyon kökenli göz nezlesinin tedavisi, reçeteli antibiyotik göz damlaları ya da merhemleriyle yapılmaktadır.
***



***
Viral enfeksiyon kökenli göz nezlesinin tedavisi; eğer viral enfeksiyon, herpes simpleks virüsü nedeniyle oluşmuş ise, reçeteli anti-viral ilaç ile yapılmaktadır. Alerji kökenli göz nezlesinin tedavisi; alerjik reaksiyonların kontrol altına alınabilmesi için, antihistamin ve mast hücre stabilizatörleri kullanılmaktadır. İltihaplanmanın kontrol altına alınması için ise, dekonjestanlar, steroidler ve anti-iltihap göz damlaları kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

Paylaş
Paylaş